VISSZALÉPÉS A DUNAKESZI.HU FŐOLDALRA

Kultúra

Dunakeszin pezsgő, az Önkormányzat által is támogatott kulturális élet zajlik. A kultúra számunkra fontos, támogatásával lehetőséget szeretnénk kínálni az itt élőknek, hogy helyben és értékesen tölthessék el szabadidejüket.

“És akinek szép lelkében az ének” – Dunakeszi kórusainak története 1904-2024

Kultúra

“És akinek szép lelkében az ének” – Dunakeszi kórusainak története 1904-2024

Kultúra
Előző

2024. március 7-én, nagyszabású rendezvény keretében ismerhette meg a nagyközönség az “És akinek szép lelkében az ének” Dunakeszi kórusainak története, 1904-2024 című kötetet. A város jelenleg működő kórusai énekszóval tisztelegtek a zene és az elődök előtt.

A könyvben Dunakeszi kórusainak 120 éves története elevenedik meg.

Dunakeszi kóruséletének gyökerei – jelenlegi ismereteink szerint – 1904-ig nyúlnak vissza, ekkor alakult meg az első dalárda. E 120 év alatt rengeteget változott az énekkarok működése, a karvezető szerepe, a repertoárok. Volt azonban, ami változatlan maradt: a közösségi zenélés, az együtténeklés öröme, amely már több mint egy évszázada áthatja településünk kulturális életét. Napjainkban nincsen könnyű dolga a kórusoknak, mégis örömmel és büszkeséggel mondhatjuk, hogy Dunakeszin gyermek, egyházi és felnőtt karok működnek, sőt városi vegyes karral is rendelkezünk. Településünk pezsgő kórus- és zenei életét látva Kodály Zoltán gondolata merül fel bennem: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi […] azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Városvezetőként úgy látom, hogy Dunakeszin e rétek virágoznak, és nekünk, itt élőknek, csak ki kell tárnunk lelkünket, nyitott szemmel és füllel járni, hogy részesei lehessünk e virágkavalkádnak.

 

Következő